ДИСКУСИЯ

Проведе се онлай дискусията за мястото на кинодокументалистиката за запазване на уменията на старите майстори за бъдещите поколения.

Дискусията се проведе онлайн в два панела в платфромата Zoom на 18 02. петък от 11 до 13 часа.

Дискусията се организира от сдружение „Подкрепа за дебют“ , н рамките на третото издание на Арт Фест Локация Локорско‘.

.Модератор на срещата беше Михаил Михайлов ,режисьор на двата документални филма на сдружение „Подкрепа за дебют“ - „Традициите срещат Бъдещето“ и „Традициите срещат Бъдещето, Пазителите“ . подкрепени от СПК през 2019 и 2020 г‘

В дискусията участие взеха :

Кратко експозе от Слава Хинкова, председател на УС на сдружение „Подкрепа за дебют“, продуцент и сценарист на двата филма на сдружението, за мисията на сдружението за запазване на съкровищницата на българското традиционно приложно изкуство- художествените занаяти.

За опита и дългогодишното партньорство с експерти от РЕМО Етър, с университети и преподаватели от ЮЗУ , Благоевград, от НХА, за успешната проектна дейност, за запалената искра, за приобщените деца и студенти...Но и за трудно „отвоюваните“ средства и работата „на парче“ - от проект на проект...

Кристина Белчева , гл. Експерт в Столична програма Култура, която приветства участниците от името на ръководството на Програма „Култура“ и изрази подкрепа за включване на фестивала „Арт Фест Локация Локорско „ в Културния календар на София; Росица Бинева - гл. уредник на отдел "Занаяти" и Павлина Дамянова - уредник "Духовна култура"от РЕМО Етър“; Проф. Теодор Янев, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов‘ и оператор на двата филма на Подкрепа за дебют:„Традициите срещат Бъдещето“; Аспарух Николов, режисьор на филма за Лоовешката чаршия „Ловеч‘84“; Ваня Иванова режисьор , БНТ; Приложничката Мадлен Божилова, носител на приза „“Живо човешко съкровище“ за издирвателска дейност и възстановка на автентична техника на изработка на носия в Кюстендилско Мария Онтева, преподавател в катедра“ Изкуства“, специалност Мода на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград.

Всички споделиха свои добри практики и се ангажираха с конкретни подкрепящи участия в текущите инициативи на сдружението.

Бяха направени много добри предложения за свързаност, за общи действия, за предизвикване промяна в институциалната подкрепа.

Предложенията ще обобщим и ще предоставим в НФК, в СПК, към министерство на ку;турата....

Запис на дискусията можете да видите ТУК